Foto: Lene Johansen

marius presterud / smoke breather

25.05 - 02.07
Kataloglansering torsdag 8. juni kl. 18:00 - 20:00


Utstillingen Smoke Breather henvender seg til Norsk Billedhoggerforening som sted og økosystem. På ytterveggene finnes skulpturer som også fungerer som boliger for flaggermus, i hagen som drikkefontene for insekter, og i gallerirommet som hvileskjær for småkryp som har funnet veien inn.

Tittelen på utstillingen er lånt fra navnet på verktøyet birøktere bruker under røktingen av bier, en såkalt «røykpuster». En vanlig oppfatning er at ilden roer ned biene og gjør dem mindre stikkevillige. En mer troverdig forklaring er at biene opplever lukten av røyk som katastrofal. De oppgir midlertidig behovet for å forsvare sitt hjem, og trekker i stedet inn i kuben for å ta til seg næring før en lengre periode hjemløshet. En tilsvarende oppgivelse av måtehold fant kanskje sted under begynnelsen av koronapandemien, for noen av oss?

Smoke Breather formidler tematikker som global oppvarming, økosystemisk kollaps, pandemi, håpløshet, hjemløshet og fangenskap, men hinter også om trøst gjennom medlidenhet for andre vesener hvis liv har blitt forstyrret som resultat av moderne byutvikling og menneskelige aktiviteter. Utstillingstittelen kan henvise til en tilpasning av livet til en klode som står i brann.

Presterud viser en pragmatisk, såvel som skånsom innstilling til produksjonsprosessen og valg av materialer. Byen brukes aktivt som sankingsplass for kunstmateriell. Nedfalne grener blir polert, gravert og behandlet med linolje, så dandert med plastikkfri tyggis ispedd pollen. Knust glass blir plukket opp fra fortauet og inkorporert i skulpturer i betong, med avskrekkende effekt. Gjennom aktive valg stiller verkene spørsmål til i hvilken grad kunstnere og kunstverden tar ansvar for livssyklusen til sine verk - eller i hvilken grad det er mulig fra en urban posisjon? Slik fortelles en historie om ulike måter å leve og dø, på en skadet klode.


Marius Presterud (b.1980, Drammen) bor og jobber i Oslo og Berlin. Hans kunstnerpraksis strekker seg fra performance og poesi, til skulptur og økologiske intervensjoner i offentlig rom. Han har tidligere opptrådt og stilt ut ved Henie Onstad kunstsenter (2016), Høstutstillingen (2018), Exgirlfriend Gallery i Berlin (2021) og Kjøpmannsgata Ung Kunst, Trondheim (2022). I perioden 2014-2019 ledet han kunstnergruppa Oslo Apiary & Aviary.


Utstillingen er produsert med støtte fra Kulturdepartementet og Norske Billedkunstneres Vederlagsfond.