Båten_3.png
 

JANNICKE LÅKER: BÅTEN

24.08. – 06.10.2019
Velkommen til visning av videoverket Båten av Jannicke Låker, fredag 23. august kl 18.00


Tittel : Båten
Lengde: 6 minutter
År: 2019


I videoverket Båten ser vi en person som har falt over bord fra en småbåt og personens forsøk på å redde seg selv om igjen og om igjen. Scenen utfolder seg på natten under fullmånen på åpen sjø og fortsetter inn i morgentimene. Vi følger kvinnen gjennom ulike stadier av panikk, frykt og hypotermi.

Kunstneren Jannicke Låker arbeider ofte med iscenesatte situasjoner som utløser autentiske reaksjoner hos aktøren. Spillet styres av de fysiske omgivelsene og personen må løse oppgaven i tråd med forutsetningene hun er gitt. I denne sammenhengen handler det om motstanden i det å komme seg opp i en jolle når man har falt overbord. Det handler om kvinnen og båten, performancen og objektet. Vannet og været, samt det å være alene i dette, er en del av betingelsene personen er satt under. Det er en dagligdags hendelse, som ender i en kamp med elementene, ikke uten grunnløst håp.

Arbeidene til Jannicke Låker kan karakteriseres som undersøkelser av filmen som et medium og dens vilkår. Videoarbeidene hennes har ofte både dokumentariske og spillefilms-estetiske elementer, der grensen mellom virkelighet og fiksjon er uklar. Låker er kjent for sin kompromissløse behandling av tabubelagte temaer som skam, skyld, ensomhet og død, men samtidig har arbeidene et bredere spekter av sosiale emner som feminisme, rasisme, sexisme, sosialpolitiske forhold og psykologiske prosesser. 

Jannicke Låker (f.1968), bor og jobber i Berlin og Oslo. Hun var utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim 1993-1997 og Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 97-98. Låker har stilt ut ved bl.a. Whitney Museum NYC, Moderna Museet Stockholm, Museet for Samtidskunst i Oslo, vært OCA stipendiat på Kunstlerhaus Bethanien Berlin og hatt soloutstillinger ved bl a Museum of Contemporary Art Krakow, Kunstnerforbundet Oslo, Dumbo Arts Center NYC, Lilith PerformaceStudio Malmö og Stenersenmuseet i Oslo. Arbeidene er vist ved en rekke internasjonale filmfestivaler og nominert til Arte prisen ved Hamburg International Film Festival. Låker har også mottatt Terje Vigen- og Filmkritikerprisen på Kortfilmfestivalen.