BÅRD BREIVIK 1948-2016

Medlem i NBF, Bård Breivik, gikk bort søndag 10. januar, 67 år gammel.

Bård Breivik ble født 23. november 1948 i Bergen og vokste opp på Laksevåg. Han var utdannet fra Bergens Kunsthåndverksskole og Central Saint Martins College of Art and Design i London. De siste årene bodde og arbeidet han i Oslo.

Breivik fikk sitt internasjonale gjennombrudd etter at han stilte ut på Guggenheimmuseet i New York i 1982. Han har hatt en lang og innholdsrik kunstnerisk karriere i Norge og internasjonalt og var bla. professor i skulptur ved Kunstakademiet i Stockholm 1982-85.
Breivik var i Norge spesielt kjent for søylene på Torgallmenningen i Bergen og Klosterenga Park i Oslo. Breivik utformet også Tusenårsstaden Gulatinget som er et monument over tingstedet. Han er innkjøpt av alle ledende museer i Norden.
Han samarbeidet med håndverkere fra ulike land, og hadde stort kontaktnett fra sine mange reiser og opphold i utlandet, bla. i Kina og Nord- og Mellom-Amerika. Han utførte en rekke kunstprosjekter i det offentlige rom samt et uttal utstillinger. Nylig deltok han på Udden Skulptur i Hunnebostrand.

Breivik var aktiv til det siste med forskjellige prosjekter og den siste tiden jobbet han for å ferdigstille nye søyler til Torgallmenningen og Breiviks siste store arbeid ble en unik fasade i rustfritt stål på Snøhettas tilbygg til Lillehammer Kunstmuseum. Bygningen med fasaden innvies 31. januar.

Bård Breivik etterlater seg ett stor tomrom og vil bli svært savnet i norske og internasjonale kunstnermiljøer.
Norsk Billedhoggerforening kondolerer.

Bisettelsen holdes torsdag 21. januar kl 14:30 i Vestre gravlund Nye kapell.

Det siste møtet med Bård Breivik: Et intervju med kunstneren Bård Breivik vises på NRK2 kl 22.30 i morgen 14.januar. "Kort tid før han døde søndag, intervjuet Ole Torp billedhoggeren Bård Breivik om hans kunst, hans filosofi og inspirasjoner - og om utsiktene til å dø."

Bildet er lånt fra Bårds nettside. http://bardbreivik.no