Sommer 2016

Kontoret tar sommerferie og holder stengt i juli. Vi er tilbake på plass fra tirsdag 2. august.
Høsten blir spennende og vi har mange planer. Først ut er utstillingen til Øyvind Suul i Prosjektrom Carl Berner som åpner 10. august. Den 27. august arrangeres vår tradisjonsrike sommerfest. Hold av disse dagene!
Vi gleder oss til å jobbe videre med planene for et fremtidig visningssted i Hekkveien 5. Mer info kommer til høsten.

God sommer!

Beste hilsen,
Billedhoggerforeningen

Kristoff Nasilowski

Vårt medlem Kristoff Nasilowski har gått bort. Norsk Billedhoggerforening kondolerer.

Et minneord er skrevet av Ellen Simonsen og Tove Sundt-Hansen.
MINNEORD
"To be or not to be, is the question"
Billedhugger og pedagog Kristoff Nasilowski, sovnet stille inn mandag 20 Juni på Lindrende enhet, Sandnes. Sykdommen kreft ble oppdaget i november. Den utviklet dramatisk fra januar av. Han ble 60 år gammel.
Krzysztof ble født i Warszawa, mai 1956. Hans to søsken bor fortsatt der.
Å vokse opp i datidens Polen var neppe en enkel sak. Kampen for å greie seg i hverdagen var nok en utfordring for både barn og voksne. Sport, fotball ble en av Kristoff sine løsninger. Han utmerket seg ved å bli tatt opp som spiller på juniorlandslaget.
Hans endelige livsvalg ble kunsten. Han ble uteksaminert med laud fra Kunstakademiet i
Warszawa i 1981 og deretter ansatt. Hans professor S.Slonina beskrev ham som en mann av;
«Outstanding creativity, An intelligent person with an inquisitive personality» Kristoff bosatte seg i Norge i 1983. Først i Tromsø hvor eldste datter Liza ble født. Senere kom
Mari og Rebecca. Han ble ansatt ved Kunstskolen i Rogaland. De siste 20 årene underviste han på Universitetet i Stavanger. Med sin klassiske skolering hadde han en unik faglig kunnskap om teknikker, materialer og innsikt i de filosofiske problemstillinger som er innen de visuelle fag. Han elever og kollegaerbeskriver ham som en bærer av engasjement og troen på den enkeltes ukjente potensiale som kunne bli forløst gjennom positiv kritikk og motstand. Slik kunne den personlige refleksjon få rom til utvikling.
Hans kunstneriske virke dekket et bredt uttrykks register som elegant favnet det figurative som
abstrakte. Han engasjerte seg i fagforenings arbeide. Han skapte store skulpturelle monumenter i inn -og utland. Mange ble kjent med ham gjennom hans utstillinger av skulptur, tegning, medaljer mm. Slik lærte mange ham å kjenne.
Kristoff sine betraktninger om livet og kunsten, manifesterte han på lavmælt vis gjennom sine
arbeider. Kunst handlet ikke om det overfladiske. Den skulle kunne begrunne seg selv.
Ellen Simonsen
Tove Sundt - Hansen

Utstillingsåpning 15.juni

Norsk Billedhoggerforening presenterer:

SVARTJORD
Scattered Echo

15.06-31.07.2016
Prosjektrom Carl Berner


Velkommen til åpning: onsdag 15. juni, kl. 18:00 på Carl Berner t-banestasjon.
Etterfest på Pøbberiet fra ca. 19:00.


Prosjektrom Carl Berner er bygget inn i en grotte i undergrunnen. Gjennom en takluke i galleriet har man muligheten til å klatre opp på taket av galleriet og være omringet av et grottehvelv. Det finnes ikke lys der. Informasjonen om at galleriet er en betongboks inni en grotte er kun synlig i tegninger/skisser av stedet, eller ved at man belyser rommet. Svartjord har tatt utgangspunkt i ideen om et sted for å utforske tema som persepsjon av arkitektur og form. De har sett nærmere på hva som skjer med fortolkningen av stedet når informasjonen om det blir forandret. De eksperimenterer blant annet med hvordan rommets arkitektur, lys og farge kan inngå i en større helhet der grensene for disse brytes opp og utjevnes. Presentasjonen i prosjektrommet vil bli en totalinstallasjon av arkitektoniske elementer, film og vekstlys. Gallerirommet, den installerte arkitekturen og filmen vil likestilles og ende i en monokrom installasjon.
Galleriet er kun synlig fra utsiden og fungerer som et vindusgalleri der t-banens passasjerer går forbi på vei til eller fra undergrunnen. Vindusgalleriet kan minne om fotografiet eller dioramaets form og begrensninger, der betrakteren blir plassert i bestemt punkt i rommet. Denne erkjennelsen er med som et bakteppe i gruppens eksperimentering med stedets identitet.
 
Til utstillingen lager Svartjord en fanzine som inneholder visuelle ideer og referanser fra prosessen i forkant av utstillingen og selve utstillingen. Fanzinen vil deles ut på åpningen og legges ut på gruppens hjemmeside: www.svartjord.com

les mer på: www.skulpturarena.no

Fagforum 19. mai: "Transport og opplag"

Torsdag 19. mai kl 19.00 inviterer vi til fagforum i Billedhoggerhuset! 

Knut Blakkisrud fra Atlas Spedisjon AS kommer for å snakke om "Toll, transport og mva" og Daglig leder i NBF, Erik Steen, vil snakke om "Opplag, originalitet, serier og signatur". 
Lett servering.

Velkommen!

Steffen Håndlykken kurator for SKUBI-17!

Norsk Skulpturbiennale 2017­ er den 9. i rekken og utstillingen er den største mønstringen av tredimensjonal kunst i Norge. Norsk Billedhoggerforening har arrangert Norsk Skulpturbiennale siden 1999. Alle kunstner bosatt i Norge og norske kunstnere bosatt i utlandet kan søke om deltakelse. Siden 2003 har Skulpturbiennalen blitt vist i Vigeland-museet. Tidligere kuratorer har vært: Lars Nittve, Maaretta Jaukkuri, Dorthe Abildgaard, Cecilia Widenheim, Øyvind Storm Bjerke, Daniel Østvold, Helga Marie Nordby og Anne Szefer Karlsen.
 
Norsk Billedhoggerforening er svært glade for å presentere Steffen Håndlykken som kurator for Norsk Skulpturbiennale 2017.
 
Steffen Håndlykken (f. 1981) er billedkunstner og kurator. Han har deltatt på en rekke utstillinger i Norge og internasjonalt og er en del av kunstnergruppen Institutt for Farge. I 2010 grunnla han sammen med Stian Eide Kluge 1857, et kunstnerdrevet visningsrom viet til å produsere nye prosjekter av internasjonale kunstnere. Han har tidligere vært medredaktør for UKS-forum, et tidsskrift for samtidskunst og teori utgitt av UKS. Han deltok selv på Skulpturbiennalen 2015 med et samarbeidsprosjekt med Ingrid Lønningdal.

Norsk Billedhoggerforening ser fram til samarbeidet!

Utstillingsåpning 27. april

First In
First Out

Sandra Norrbin og Heidi Marie Wien
27.04-05.06.2016
Prosjektrom Carl Berner, Carl Berner T-banestasjon  

Vi ønsker velkommen til utstillingsåpning onsdag 27.04 kl 18.00
Etter åpningen er alle velkomne til Pøbberiet i Trondhjemsveien 139Sandra Norrbin og Heidi Marie Wien viser skulpturen «First In–First Out» i Prosjektrom Carl Berner. Skulpturen tar utgangspunkt i undergrunnens mangfoldige nettverk av rør og ventilasjonskanaler. Den fremstår som et underjordisk rørsystem som okkuperer utstillingsplassen på Carl Berner T-banestasjon.

First in-First out (FIFO-prinsippet) er en logisk metode for å organisere i rekkefølge, der den eldste, eller første oppføring behandles først. Tittelen kan kobles til folkeskikk og t-banevett, samt hvilke regler som gjelder ved en eventuell evakuering av området. FIFO-prinsippet belyser også skulpturens indre hulrom, funksjon og innhold. Den organiske og sammenkveilede utforming kan gi assosiasjoner til indre organer og kroppslige funksjoner, til tross for skulpturens monumentale og industrielle uttrykk.

Takk til Brødrene Dahl og Wavin for lån av PVC-rør.
Utstillingen er støttet av Oslo kommune.

les mer på www.skulpturarena.no

Søk medlemskap i Norsk Billedhoggerforening (NBF)

Nå er det straks frist for å søke medlemskap i Norsk Billedhoggerforening (NBF).  Bli medlem i den eneste kunstnerorganisasjonen for de som arbeider innenfor det tredimensjonale kunstfeltet! Styret i Norsk Billedhoggerforening behandler søknader om medlemskap to ganger i året.

Hvis du vil søke om medlemskap i NBF anbefaler vi at du sender en oppdatert CV samt et representativt utvalg bilder av dine verk. Søknader kan sendes på e-post til nbf@skulptur.no eller i vanlig post til Norsk Billedhoggerforening, Hekkveien 5, 0571 Oslo. Merk konvolutten / e-posten "Søknad om medlemskap".

Frist 1. april

NORSK SKULPTURBIENNALE 2017

Norsk Billedhoggerforening arrangerer i 2017 den 9. Norsk Skulpturbiennale i samarbeid med Vigeland-museet. Biennalen vil bli vist i Vigeland-museet i perioden juni - august 2017.

Kunstnere bosatt i Norge eller norske kunstnere bosatt i utlandet kan søke med verk produsert i 2012 eller senere. Søknaden kan inneholde forslag eller skisser som viser hvordan og hvor prosjektet ønskes vist i museet. Det kan søkes med maks tre utstillingsforslag.

The Association of Norwegian Sculptors organizes in 2017 the 9th Norwegian Sculpture Biennial in collaboration with the Vigeland Museum. The Biennial will be exhibited in the Vigeland Museum from June - August 2017.
Artists resident in Norway or Norwegian artists living abroad can apply with works produced in 2012 or later. The application may contain proposals or sketches showing how and where the project can be exhibited in the museum. A maximum of three exhibition proposals are acceped.

Read More

Tina Lindvall - Overført materie

Vi har den glede av å presentere Tina Lindvall i Prosjektrom Carl Berner.
Velkommen til åpning onsdag 9. mars kl. 18:00 på Carl Berner t-banestasjon
Etterfest og snacks på Pøbberiet fra kl. 19

Overført materie
Når jeg legger merke til bevegelse, flyt, eller en hastighet som forandrer seg, reagerer jeg både fysisk, mentalt og følelsesmessig. Et lite mellomrom oppstår,  som en pause – noen ganger avbrutt, i det jeg blir bevisst dette skiftet. les mer

 

Ledig atelier i Billedhoggerforeningen

Det er nå mulig å søke atelierplass i Norsk Billedhoggerforenings
hus i Hekkveien 5 på Carl Berner i Oslo. Vi har ett atelier ledig fra 1. august 2016.
Svar på søknad foreligger innen utgangen av april.

Søknadsfrist: 1.april
Visning: torsdag 17. mars kl 11-12


Betingelse: medlemskap i NBF. Medlemskap kan alternativt
søkes samtidig.

Om atelieret:
-stort og luftig loftsatelier
-ca. 55 kvm
-2 rom, tekjøkken og bad
-kan brukes som kombinert bolig og atelier
-månedsleie 6.600,- inkl. strøm og internett
-kontraktstid: 2 år

Hvordan søke:
Prosjektskisse for oppholdet, CV og et utvalg bilder av tredimesjonale arbeider sendes: nbf@skulptur.no
Samle søknaden i én pdf. Dersom du også skal søke medlemskap så nevn dette i søknaden. Søknadsfrist for medlemskap er også 1. april. Se mer info her

NBFs ÅRSMØTE 2016

Kjære NBF-medlem,

du innkalles herved til Billedhoggerforeningens Årsmøte 2016.

Tid: Torsdag 10. mars 2016, kl. 14.00

Sted: Billedhoggerforeningens hus, Hekkveien 5, Oslo.

Legg merke til klokkeslettet, det er tidligere enn vanlig.
I løpet av møtet vil det bli en pause med forfriskninger, etter møtet serveres et enkelt måltid.

Vedlagt følger sakspapirer til årsmøtet.
Alle sakspapirer samt motivasjoner og CVr for kandidatene kan lastes ned her.

SAKSPAPIRER
Innkalling, dagorden, saksliste etc.
Årsrapport 2015
Motivasjoner og CVr for kandidater til verv (zip-fil)


Vel møtt!

Peter Mohall: Frenzy Frenziness

Prosjektrom Carl Berner
20.1-28.2.2016

VELKOMMEN TIL ÅPNING ONSDAG 20.1 kl. 18:00 på Carl Berner t-banestasjon
Kl. 19.00 blir det etterfest med servering i Billedhoggerhuset, Hekkveien 5.

The floor was a dumbbell graveyard. A few were chrome, but most were flat, ugly, black iron, and they covered the interconnected rubber grey mats that passes for a rug. The walls coated in dimpled grey rubber, supported steel racks of all sizes, some apparently to accommodate certain exercises, other to house the iron equipment. The windows were covered with corroded iron bars.
Samuel W. Fussel


Åpningstider: som t-banen
www.petermohall.com
www.skulpturarena.no


Utstillingen er støttet av Vederlagsfondet

BÅRD BREIVIK 1948-2016

Medlem i NBF, Bård Breivik, gikk bort søndag 10. januar, 67 år gammel.

Bård Breivik ble født 23. november 1948 i Bergen og vokste opp på Laksevåg. Han var utdannet fra Bergens Kunsthåndverksskole og Central Saint Martins College of Art and Design i London. De siste årene bodde og arbeidet han i Oslo.

Breivik fikk sitt internasjonale gjennombrudd etter at han stilte ut på Guggenheimmuseet i New York i 1982. Han har hatt en lang og innholdsrik kunstnerisk karriere i Norge og internasjonalt og var bla. professor i skulptur ved Kunstakademiet i Stockholm 1982-85.
Breivik var i Norge spesielt kjent for søylene på Torgallmenningen i Bergen og Klosterenga Park i Oslo. Breivik utformet også Tusenårsstaden Gulatinget som er et monument over tingstedet. Han er innkjøpt av alle ledende museer i Norden.
Han samarbeidet med håndverkere fra ulike land, og hadde stort kontaktnett fra sine mange reiser og opphold i utlandet, bla. i Kina og Nord- og Mellom-Amerika. Han utførte en rekke kunstprosjekter i det offentlige rom samt et uttal utstillinger. Nylig deltok han på Udden Skulptur i Hunnebostrand.

Breivik var aktiv til det siste med forskjellige prosjekter og den siste tiden jobbet han for å ferdigstille nye søyler til Torgallmenningen og Breiviks siste store arbeid ble en unik fasade i rustfritt stål på Snøhettas tilbygg til Lillehammer Kunstmuseum. Bygningen med fasaden innvies 31. januar.

Bård Breivik etterlater seg ett stor tomrom og vil bli svært savnet i norske og internasjonale kunstnermiljøer.
Norsk Billedhoggerforening kondolerer.

Bisettelsen holdes torsdag 21. januar kl 14:30 i Vestre gravlund Nye kapell.

Det siste møtet med Bård Breivik: Et intervju med kunstneren Bård Breivik vises på NRK2 kl 22.30 i morgen 14.januar. "Kort tid før han døde søndag, intervjuet Ole Torp billedhoggeren Bård Breivik om hans kunst, hans filosofi og inspirasjoner - og om utsiktene til å dø."

 Bildet er lånt fra Bårds nettside.  http://bardbreivik.no

Bildet er lånt fra Bårds nettside. http://bardbreivik.no

Julehilsen!


Vi ønsker dere alle en riktig god jul og ett godt nytt år!

(Vi minner om at kontoret holder stengt 21. desember tom. 4. januar.)


Beste hilsen,
Erik, Linda & Camilla

Martinka Bobrikova/Oscar de Carmen: Afterlife

Prosjektrom Carl Berner
9. desember - 10. januar


Årets siste utstilling i Prosjektrom Carl Berner åpner også den 9. desember. Det er Martinka Bobrikova og Oscar de Carmen som skal vise utstillingen ”Afterlife” og alle er invitert med på åpningen på Carl Berner t-banestasjon. Vi starter med et glass vin i Hekkveien kl 18 og går sammen ned til prosjektrommet kl 18.30.

"energy can not be created or destroyed, only transferred from one form to another."
 

Åpning: 9. desember kl. 18.00
Åpningstider: følger t-banens åpningstider

Siste 10 dager: HC Gilje i Prosjektrom Carl Berner

Norsk Billedhoggerforeing anbefaler å se HC Giljes fantastiske installasjon i vårt visningsrom Prosjektrom Carl Berner på Carl Berner t-banestasjon. Installasjonen står frem til 29.november.

En smakebit kan sees her:

Ole Sjølie 1923-2015

Medlem i NBF Ole Sjølie gikk bort onsdag 11. november, 92 år gammel.

Ole Sjølie ble født 2. april 1923 i Fauske og ble utdannet ved Statens Kunstakademi i 1950. Han har hatt en markert og aktiv kunstnerisk karriere. Han har nesten helt til det siste vært aktiv i foreningen og tilstede på årsmøter, medlemsmøter og sommerfester.

Ole Sjølie har i tillegg til en rekke utstillinger gjort utsmykkinger på Romsåssenteret og Stovnersenteret i Oslo. Og er representert ved en rekke offentlige samlinger, bl.a. Nasjonalgalleriet, Norsk kulturråd og Oslo kommunes kunstsamlinger. I 2012 donere han 15 kunstverk til Trondheim Kunstmuseums samling.

https://nkl.snl.no/Ole_Sjølie

https://snl.no/Ole_Sjølie

http://www.kunstkritikk.no/kritikk/berettiget-retrospektiv/?d=no

Norsk Billedhoggerforening kondolerer